dimarts, 19 de febrer del 2008

Entitats ecologistes i de consumidors denuncien falta d'ambició política per desenvolupar una gestió sostenible dels recursos

Notícia al diari Avui; Europa Press; El Punt

Els avenços en la gestió dels residus a Catalunya són totalment insuficients: el 2006 només es reciclaren un 24% dels residus, un 16% en cas dels residus orgànics.

Les modificacions de les Lleis reguladores dels residus no afronten els veritables problemes de la gestió dels residus.

El Parlament perd l’oportunitat d’acabar amb la impunitat dels municipis que incompleixen l’obligació d’implantar la recollida selectiva.

Ecologistes en Acció de Catalunya, Greenpeace, DEPANA i l’OCUC han presentat avui l’informe “Catalunya i els residus municipals: Conformisme o ambició?”, en el que denuncien l’estat actual de la problemàtica dels residus a Catalunya. L’informe es presenta en motiu de la tramitació al Parlament de Catalunya de dues lleis fonamentals per a la gestió dels residus: la modificació de la Llei 6/93 i la nova llei de Finançament de les Infraestructures de Residus i dels Cànons sobre els residus.

Les entitats consideren que desaprofitar l’oportunitat històrica de modificar les lleis sense establir mesures realment efectives és una irresponsabilitat. Per això han descrit la situació actual com “falta d’ambició política per fer un veritable gir cap a una gestió sostenible dels residus”.

Les entitats signants han denunciat també que les dues propostes de lleis han perdut bona part del seu pes en els tràmits previs a l’entrada al Parlament per influència dels grups de pressió interessats en que no es penalitzi directament els municipis i que es fomenti la incineració de residus.

Els punts en els quals les entitats mostren el seu desacord són:

La Llei no tipifica els incompliments ni les corresponents sancions. Les entitats autores de l’informe defensen que la Llei de Residus contempli sancions per a aquells municipis que incompleixin el desplegament a tota la població la recollida selectiva de matèria orgànica.

Cal incrementar els imports dels cànons que els ens locals hauran de pagar per abocar residus o incinerar-los. Actualment els ajuntaments paguen 10 euros per tona cada abocada, i la nova llei preveu fer-ne pagar 5 més per cada tona incinerada. Les quatre entitats defensen un import unitari de 25 euros per tona. L’objectiu seria incentivar la prevenció de residus i la recollida selectiva. A més, els fons recollits permetrien destinar més recursos al finançament de la recollida i tractament de la matèria orgànica o a campanyes de prevenció.
Mantenir un cànon sobre els residus de la construcció: Catalunya genera 6 milions de tones de residus procedents d’obres i construccions a l’any, un 30% més que residus municipals. Les entitats defensen que cada tona d’aquests residus pagui uns 5 euros quan va a un abocador, sense exempcions. Els fons recollits haurien de destinar-se a fomentar el reciclatge i la separació en el propi sector.